Het Verhalenhuis

Het Verhalenhuis is een creatieve samenwerking tussen Story Academy en Refugee Academy. Het heeft als voornaamste doel een platform te bieden aan mensen met een vluchtelingenachtergrond om professionele begeleiding te ontvangen en hun ongehoorde verhalen op het podium te delen, terwijl het ook potentiële paden biedt voor deelnemers om kansen binnen de kunstsector te verkennen.

Naarmate het project vordert, evolueren de strategieën voortdurend door partnerschappen, voortdurende ontwikkeling, onderzoek en verfijning.

Story Academy leidt de richting en productie van Het Verhalenhuis, dat wordt ondersteund door reflectief onderzoek onder leiding van Refugee Academy. Het reflectieproces omvat het verzamelen van inzichten en ervaringen van zowel deelnemers als begeleiders door middel van dialoog, met als doel een diep begrip te krijgen van de waardevolle lessen van het project, inclusief de processen en impact ervan.

Het project ontvouwt zich in twaalf fasen, elk bestaande uit zes workshops over verhalen vertellen die op maat zijn gemaakt voor degenen die gedwongen migratie hebben ervaren. Deze aanpak wordt gedreven door twee primaire doelen:

  1. Het mogelijk maken van zelfreflectie door middel van verteltechnieken.
  2. Het uitdagen van bestaande verhalen over migranten door alternatieve perspectieven te presenteren.

De verhalen die deelnemers tijdens deze workshops creëren, worden omgezet in podcasts en er is ook een voorstelling gemaakt, waarbij een groep deelnemers uit verschillende fasen van het project op 29 april 2023 hun verhalen met een breder publiek deelden in Theater Spui in Den Haag.

Voor meer informatie over het project en om naar de gemaakte verhalenpodcasts te luisteren, kunt u terecht op: https://rosestories.nl/academy/verhalenhuis/