Sajad Salmanpour


Sajad Salamanpour begon zijn reis in de academische wereld in 2007 toen hij zich inschreef voor een bachelor in sociaal onderzoek, gespecialiseerd in sociale wetenschappen in Teheran. Tijdens zijn academische loopbaan heeft hij actief deelgenomen aan verschillende stedelijke onderzoeksprojecten, culturele consumptie in de Iraanse samenleving voor de gemeente Teheran. Na het afronden van zijn bachelordiploma in 2011 waagde hij zich aan onderzoek voor verschillende instituten, waarbij hij zich onder andere bezighield met stedelijke planning, kinderarbeid, vrouwenrechten en jeugdgerelateerde kwesties.

Wat is je wetenschappelijke achtergrond en expertise?

In 2014 leidde mijn zoektocht naar kennis tot een onderzoeksmaster in sociologie, die ik in 2016 met succes afrondde. In deze periode verdiepte ik me in de intrigerende wereld van de semiotiek in film, zoals mijn masterscriptie getiteld “Social and Cultural Changes in Iran: An Approach to Semiotics of B. Beizaie’s Movies” analyseerde het gebruik van semiotiek in films door de lens van de theorie van Charles Sanders Peirce. Deze academische reis heeft mijn passie voor kwalitatieve onderzoeksmethoden aangewakkerd en mijn interesses gestuurd naar onderzoeksprojecten over vluchtelingen en immigranten, LGBTQ+ rechten, empowerment, inclusiviteit en diversiteit.

Welke rol heb je binnen de Vluchtelingenacademie en wat houdt je bezig in deze rol?

Binnen de Vluchtelingenacademie gaat mijn rol als junior onderzoeker aan de VU sinds juni 2022 gepaard met actieve betrokkenheid bij het Limbo-project, begeleid door Fabian Holle. Daarnaast heb ik in oktober de functie van projectcoördinator voor zowel de Vluchtelingenacademie als de VICI-groep op me genomen. Met grenzeloos enthousiasme en toewijding omarm ik dit nieuwe hoofdstuk in mijn academische reis.

Wat vind je het belangrijkste aan/van de Refugee Academy en waarom?

De Refugee Academy heeft een speciale plek in mijn hart. Het is een platform waar ik kan samenwerken met onderzoekers binnen en buiten de Academy en waar ik met mijn unieke perspectief en vaardigheden kan bijdragen aan een bloeiende onderzoeksomgeving. Gedurende mijn carrière ben ik beschreven als een enthousiast, geduldig en praktisch persoon, altijd bereid om waardevolle inzichten en ondersteuning te bieden aan mijn collega’s. Met een positieve instelling streef ik ernaar de mensen om mij heen te motiveren, een samenhangende teamgeest te bevorderen om onze collectieve doelen te bereiken en te proberen een goed en duidelijk pad te maken voor nieuwkomers en vluchtelingen in Nederland en Europa.
Wat is je persoonlijke ambitie binnen Vluchtelingenwerk en hoe zou je dit willen

verbinden met je werk en/of leven buiten Vluchtelingenwerk?

Mijn persoonlijke ambitie binnen VluchtelingenWerk sluit aan bij mijn ervaringen als nieuwkomer in Nederland. Ondergedompeld in het begrijpen van de Nederlandse samenleving door zinvolle interacties met mensen en verschillende organisaties, streef ik ernaar om kennis en empathie effectief te combineren bij het werken met individuen in de samenleving. Ik ben altijd op zoek naar verbetering van mijn kennis en ik vind het geweldig om mijn netwerk uit te breiden en met jullie samen te werken aan dit onderzoek.
Ik kijk er naar uit om nieuwe wetenschappers te ontmoeten om verdere mogelijkheden voor samenwerking en groei te verkennen. Laten we samen beginnen aan een zinvolle onderzoeksreis en waardevolle bijdragen leveren op het gebied van migratie en asiel.

Refugee Academy- gerelateerde projecten :
Engaged Scholarship and Narratives of Change
2incING project on Refugee-led Advocacy

LinkedIn  ResearchGate