Phoebe Kisubi Mbasalaki

 

Phoebe Kisubi Mbasalaki is een gewaardeerd wetenschapper, verbonden aan de afdeling Sociologie van Essex University. Haar wetenschappelijke activiteiten draaien om kritische thema’s als ras, klasse, geslacht en seksualiteit, met een bijzondere nadruk op dekoloniaal denken en handelen. Gedreven door haar passie voor het bevorderen van inclusiviteit en empowerment van gemarginaliseerde gemeenschappen, houdt ze zich bezig met onderzoek dat bestaande machtsstructuren uitdaagt en pleit voor sociale rechtvaardigheid.

Phoebe’s academische betrokkenheid gaat verder dan haar onderzoeksinspanningen. Ze neemt actief deel aan het project dat een transcontinentale dialoog over genderstudies mogelijk maakt tussen het African Gender Institute (AGI) aan de Universiteit van Kaapstad en het Interdisciplinair Centrum voor Onderzoek en Erfgoed van Afrikaanse Afstammelingen (NIREMA) aan de Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro in Brazilië. Via dit samenwerkingsinitiatief kunnen wetenschappers uit beide continenten hun kennis uitwisselen, wederzijds begrip bevorderen en zinvolle verbindingen creëren.

Naast haar onderzoek en samenwerking draagt Phoebe ook bij aan de academische gemeenschap door verschillende cursussen te geven aan Essex University. Haar cursussen, waaronder Human Rights: Theories and Applications en The Sociological Imagination, geven studenten een kritisch begrip van maatschappelijke kwesties en inspireren hen om een positieve bijdrage te leveren aan hun gemeenschap.

  • Wat is je wetenschappelijke achtergrond en expertise?

Interesses in onderzoek: Kritisch ras, klasse, gender en seksualiteit; Decoloniaal gedachtegoed en praxis; Creatief activisme; Kunstgebaseerde praktijken en onderzoek; Seksuele Reproductieve Gezondheid; Sekswerk; Migratie; Betekenisvolle samenwerkingen met NGO’s en grassroots organisaties.

  • Welke rol heb je binnen de Refugee Academy en wat houdt je bezig in deze rol?

Ik werk samen met een team aan het Engaged Scholarship narratives for change project, voornamelijk gericht op Zuid-Afrika.

  • Wat vind je het belangrijkste aan/van de Refugee Academy en waarom?

De geleefde realiteit van vluchtelingen tot leven brengen en zichtbaar maken.

  • Wat is je persoonlijke ambitie binnen de Refugee Academy en hoe zou je dit verbinden met je werk en/of leven buiten de Refugee Academy?

Activisme voor sociale rechtvaardigheid, streven naar een waardige en rechtvaardige wereld die hegemonieën verstoort, marginale levens erkent en centraal stelt.

Refugee Academy- gerelateerde projecten :
– Engaged Scholarship and Narratives of Change

VU Onderzoeksportaal LinkedIn ResearchGate

University of Essex – Portaal