Impactgesprek Shadow Game: het Europese asielbeleid

Moderator Margriet Vroomans (KRO-NCRV) gaat met filmmakers Els van Driel en Eefje Blankevoort, Europarlementarier Tineke Strik (GroenLinks) en hoogleraar Halleh Ghorashi in op de traumatiserende reis van de hoofdpersonen uit Shadow Game. Is het grensgeweld waarmee zij werden geconfronteerd een direct gevolg van het Europese asielbeleid en wat zijn de gevolgen van het nieuwe Pact on Migration and Asylum dat de EU in november 2020 presenteerde? Zijn de mensenrechtenschendingen aan de grenzen van Europa de prijs die we willen betalen voor ons migratiebeleid of kan het ook anders? En wat is voor minderjarige vluchtelingen de betekenis van de ‘warme nesten’ die door burgerinitiatieven geboden worden?

Shadow Game

Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven.

Ze trekken door een schaduwwereld die wij nooit zien: een wereld van mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. ‘The game’ is de uiterst ironische term voor het oversteken van grenzen, die gemeengoed is geworden onder deze jonge vluchtelingen. De tieners ondernemen een verraderlijke tocht die vaak maanden of zelfs jaren duurt, waarbij ze hun leven op het spel zetten. Onderweg worden ze snel volwassen.

Shadow Game is een transmediaproject over jonge alleenreizende vluchtelingen van Eefje Blankevoort en Els van Driel, gemaakt in nauwe samenwerking met journalist en vertaler Zuhoor al Qaisi. Het project bestaat uit een lange documentaire (90 min), een serie korte follow-up docu’s (30 min), een impact campagne, adventure game en een multimedia serie / tentoonstelling in samenwerking met Cigdem Yuksel.

Meer informatie over Shadow Game is te vinden op hun website.